Naša dejavnost


ODRASLA FOLKLORNA SKUPINA

Repertuar odrasle folklorne skupine zajema plese, pesmi in šege skoraj vseh slovenskih pokrajin (Prekmurje, Goričko, Bela Krajina,…), najraje pa se skupina občinstvu predstavi s plesi iz Štajerske, iz območja Haloz. Koreografije in splete posameznih pokrajin postavlja na oder mentorica skupine Glaser Maja.
Kostumi, v katerih se skupina predstavlja širom po Sloveniji in v tujini, so bili izdelani leta 1995, po raziskavi Marije Makarovič in ob pomoči Francke Petrovič in so se na območju Haloz nosili v 19. in 20. stoletju. Za kostumsko podobo skrbi Bojan Glaser.
V letošnjem letu je skupina zraven rednih manjših nastopov že gostovala na Mednarodnem folklornem festivalu v Avstriji, v  mestu Celovec.

OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA

V letošnjem letu smo v FD Rožmarin Dolena otroško folklorno skupino razdelili na dva dela, in sicer na starejšo in na mlajšo otroško skupino, predvsem zaradi lažjega dela z otroki.
V mlajši otroški folklorni skupini plešejo otroci stari od 3 do 9 let, nekateri so se nam pridružili šele letos. Otroci se preko igre učijo predvsem plese, pesmi in igre iz območja Štajerske, natančneje Haloz.
V starejši otroški folklorni skupini FD »Rožmarin» Dolena, plešejo otroci stari od 9 do 15 let, ki že imajo določeno plesno predznanje. Skupina se predstavlja predvsem s plesi Haloz. Iz tega območja izhajajo tudi kostumi, v katerih se skupina predstavlja in so bili raziskani leta 1995 ob pomoči ge. Marije Makarovič. Skupina svoj program večkrat popestri tudi z odrskimi postavitvami drugih slovenskih pokrajin (Gorenjska, Bela krajina), saj ima društvo bogato izbiro kostumov.
Skupina se je letos uvrstila na Državno srečanje otroških folklornih skupin Slovenije, ki je potekalo meseca maja v Rogaški Slatini, pod naslovom Ringaraja 2010. V  mesecu juniju pa smo gostovali tudi na folklornem festivalu na Češkem.
Skupino vodi Aleksandra Petrovič.

LJUDSKI PEVCI

Ljudski pevci pojejo pesmi Haloz, ki so se prenašale preko ustnega izročila iz roda v rod, večkrat pa zaigrajo tudi kakšno domačo vižo na doma izdelana glasbila. Ker je njihov repertuar zelo obsežen, in da pesmi nebi šle v pozabo, pa so posneli že 2 CD-plošči. Prva ima naslov »Mi Haložani!«, druga pa »Prelepe so nam Haloze«.
V skupini pojejo: Hedvika Ostroško (vodja skupine), Marija Bauman, Ivanka Kojc, Angelca Kozel, Marija Serdinšek in Franc Topolovec.

ETNOGRAFSKA SKUPINA

Etnografska skupina deluje predvsem v času pusta, Jurek, Rabolj, ded in baba, pa so pustni liki, ki se jih etnografska skupina trudi obuditi v času pusta.
Jurek, je pustni lik, ki so ga ponovno obudili folkloristi Folklornega društva Rožmarin Dolena v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja. Haloški Jurek je znana rastlinska maska narejena iz bršljanovih vejic. V Jureka se našemi mlad fant, jopič in klobuk ima pošit z bršljanovimi vejicami, obrazne maske nima. V rokah ima dolgo palico z zvončkom na zgornjem koncu, njen vrh pa je okrašen s šopkom bršljana in raznobarvnimi trakovi iz blaga. Jurek predstavlja pomlad, veselje ter prinaša ponovno življenje s svojim zelenjem ter preganja demona imenovanega Rabolj, ki predstavlja zimo in prihaja izpod Donačke gore. Rabolj je odet v ovčji kožuh, na glavi pa ima masko. Jureka in Rabolja spremlja štiri do pet plesnih parov, ded in baba, muzikantje ter pobirač.

AKTIV ŽENA

Aktiv žena folklornega društva »Rožmarin« Dolena se ukvarja predvsem s kulinariko in z ročnimi deli.
Žene se srečujejo ponavadi enkrat tedensko. Na svojih srečanjih izdelujejo razne ročne izdelke, s katerimi se predstavljajo na najrazličnejših prireditvah v občini, večkrat pa imajo tudi strokovno voden kuharski tečaj.
Aktiv vodi ga. Dominc Slavica.

 
 
 
 
 
Prijava na poštni seznam.
Ime in priimek:

E-pošta:

Aktualno

31.07.2016

Gostovanje odrasle skupine v Ninu na Hrvaškem


Odrasla folklorna skupina FD Rožmarin Dolena je v ...
14.07.2016

Gostovanje otroške skupine v Kraljevici na Hrvaškem


Otroška folklorna skupina FD Rožmarin Dolena ...
15.10.2015

Praznovanje 35. obletnice našega društva


Spoštovani,
Vljudno Vas vabimo, da se pridružite našemu ...